Royal jelly mleczko pszczele Zasady stosowania mleczka pszczelego

Zasady stosowania mleczka pszczelego

Mleczko pszczele nie jest pyszne, więc jeśli podczas kuracji macie uczucie, że substancja, którą zakupiliście jest smaczna, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostaliście oszukani. Mleczko pszczele nie jest słodkie, a raczej kwaskowate.

Mleczka nie wolno połykać, należy trzymać pod językiem do czasu, aż się wchłonie. W ten sposób czynniki działające znajdujące się w mleczku, w maksymalnym stopniu dostaną się do organizmu. Czas wchłonięcia to ok. 5 minut.

Mleczka pszczelego nie spożywajmy metalową łyżką, używajmy przedmiotu wykonanego z drewna lub tworzywa sztucznego, ponieważ mleczko pszczele zawiera dużo naturalnych kwasów.

Mleczko pszczele z miodem

Mleczko pszczele zastosowanieDzięki zawartości wit. B5 i kwasu 10HDA w mleczku pszczelim, stosunkowo wysokie jest pH4, czyli osoba która ma wrzody żołądka, niestrawność bądź inne choroby żołądkowe, nie może spożywać mleczka pszczelego.
Dla takich osób, które lubią miód zaleca się mieszanie i spożywanie mleczka z miodem. Miód neutralizuje kwasowość mleczka. Ważne jest również, aby miód, który mieszamy z mleczkiem pszczelim, był czysty, bez środków chemicznych oraz dobrej jakości.

Zaleca się mieszanie 2% mleczka w miodzie, dla dorosłych 1-2 łyżki, dla dzieci 1-2 łyżeczki.

Dwuprocentowemu stężeniu mleczka w miodzie odpowiadają następujące mieszanki:

100 g miodu 2 g mleczka pszczelego
250 g miodu 5 g mleczka pszczelego
500 g miodu 10 g mleczka pszczelego
1 kg miodu   20 g mleczka pszczelego
5 kg miodu   100 g mleczka pszczelego

Zalecenie: Mieszankę miodu z mleczkiem polecamy spożywać na czczo w ilości jednej łyżeczki codziennie rano. Spożywać je należy bardzo wolno, ponieważ enzymy ptialiny znajdujące się w ślinie pomagają rozpocząć proces trawienia i regulują zawartość kwasu.

Mleczko pszczele z innymi produktami?

Jeśli nie chcemy spożywać mleczka w ten sposób, możemy również konsumować je mieszając z herbatą, kefirem czy twarogiem.

Mieszanina takch produktów pszczelich jak propolis, pyłek, miód i czyste mleczko pszczele jest prawdziwym naturalnym wzmacniaczem zarówno dla ciała jak i dla duszy.

Pyłek wzmacnia działanie mleczka oraz jego właściwości, zaleca się zatem spożywanie mleczka wraz z pyłkiem.

Bezpieczne spożywanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele zastosowanieMleczko pszczele można spożywać spokojnie, nie ma działań ubocznych, nie koliduje z lekami. Jeśli jednocześnie stosujemy mleczko i leki, to mleczko pomoże skutecznie wchłonąć czynniki aktywne tabletek, wzmocni ich działanie.

Jeśli podejmiemy się kuracji z mleczkiem pszczelim, możemy być spokojni, bez obawy może je spożywac każdy, dzieci, kobiety w ciąży, młodzi, starsi czy ludzie w średnim wieku.

Mleczko pszczele ma dobry wpływ na wszystkich, jest to wspaniały produkt uzupełniający dietę. Nie należy też bać sę przedawkowania, ponieważ jego spożycie w dużej ilości nie jest szkodliwe.

Mleczko pszczele a biegunka

Mleczko pszczele zastosowanieKiedy po raz pierwszy używasz mleczka, może zdarzyć się, że w pierwszych dniach Twoje samopoczucie ulegnie pogorszeniu i może wystąpić ból głowy. Wtedy nie należy odstawiać mleczka, ponieważ nieprzyjemny okres w większości przypadków trwa tylko kilka dni, po czym następuje szybka i wyraźna poprawa.

Może się również zdarzyć, że przez spożywanie mleczka pszczelego w początkowym okresie wystąpi łagodna biegunka, która swoją drogą jest naturalnym następstwem procesu oczyszczania komórek, więc nie należy się tym martwić, to minie. Zwykła biegunka różni się od biegunek zakaźnych, nie przyczynia się do utraty znacznej ilości wody i nie jest bolesna. Dzienna dawka 2 g mleczka, również może wywołać tymczasową biegunkę.

Mleczko pszczele z substancjami odżywczymi

Mleczko pszczele możemy spożywać jednocześnie z innymi naturalnymi substancjami odżywczymi, roślinami. W większości przypadków mleczko zwiększa skuteczność takich substancji jak: aloes, morwa indyjska, rokitnik, trawa pszeniczna, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 (wyciągi owocowe), spirulina – algi morskie, glukozamina, ostropest plamisty, echinacea, roślina maca, żeń-szeń, oliwa z liści, grejpfrut, herbatki ziołowe itp.

Przechowywanie

Idealna temp. dla mleczka pszczelego to 2 stopnie Celcjusza, przechowujemy je w lodówce lub w spiżarni.

Zapraszamy do odwiedzenia poniższych podstron:

Informacje o mleczkuOgólne i zarazem ciekawe informacje o mleczku pszczelim. Pszczele mleczko cenyZobacz opakowaniaNa tej stronie przedstawiamy, w jakich opakowaniach można zakupić mleczko pszczele.

Mleczko pszczele cena

Zamów mleczko pszczele klikając tutaj. Mleczko pszczele nie zawiera konserwantów. Pakowane jest w słoiczki.
Mleczko BIO zostało przebadane, odpowiada aktualnie obowiązującym normom rolniczym w Europie.