Czyste mleczko pszczele Różnice pomiędzy substancjami

Miód, propolis i mleczko

Pierwsze pozostałości z życia pszczół pochodzą z trzeciorzędu. Prawdopodobne jest, że pszczoły żyły już wcześniej, ale nie pozostał żaden ślad. Obrazy przedstawiające zbieranie miodu możemy zobaczyć w hiszpańskiej jaskini Arana znajdujące się na rysunkach w skałach. Wobec tego można przypuszczać, iż zbieranie i spożywanie miodu jest równe wiekiem człowiekowi.

Kiedy słyszymy o wyrobach pszczelich, automatycznie myślimy o miodzie i propolisie. Mleczko jest natomiast mniej znanym, a jednocześnie skuteczniejszym i ważniejszym produktem, który dosłownie czyni cuda.

Współczesna naturopiatia zmieniła medycynę, natomiast czyste mleczko pszczele ją zrewolucjonizowało.

Miód jest cenną substancją odżywczą,  jego wysoka wartość kaloryczna oznacza, że ta sama ilość miodu ma 5 razy więcej kalorii niż mleko, 3 razy więcej niż mięso i 2 razy więcej od jaj. Miód szybko się wchłania i korzystanie wpływa na pracę jelit. Zwiększa produkcję hemoglobiny, zasila serce, zwiększa również zdolność mięśni do pracy.

Miód ma bardzo dobry wpływ na rozwój dzieci. Lekarze polecają miód dzieciom, sportowcom, rekonwalescentom, osobom mającym problemy z sercem, starszym ludziom.

Propolis pszczeli jest naturalnym antybiotykiem. Jest to substancja żywicowata, o kolorze czerwonawo-żółtawym. Pszczoły używają jej do zagęszczania ula. Najbardziej wartościowymi składnikami czystego propolisu są flawonoidy, które dysponują kilkudziesięcioma rodzajami działań leczniczych.

Składa się on m. in. w 30% z wosku, 10% z oleju lotnego, 5% z pyłku. Zawiera wiele witamin: B1, B8, B6, E i witaminę C, minerały takie jak: Mg, P, Zn, N, S, K, Si, Na, Co, terpeny, kwas ferulowy.

Kwas ferulowy odgrywa znaczącą rolę podczas zewnętrznego stosowania propolisu. Hamuje bowiem rozwój bakterii, ma także działanie bakteriobójcze. Propolis wzmacnia system immunologiczny, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo, regeneruje i oczyszcza, jest moczopędny.

Nie zaleca się spożywania propolisu alergikom uczulonym na produkty pszczele.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest cudowną substancją, była badana wielokrotnie przez naukowców w laboratoriach, a mimo to jego skład ciągle nie jest poznany do końca.
W historii ludzkości zawsze było uważane za wspaniały środek. Z powodu znikomej ilości, dostawali je tylko królowie. Za czasów faraonów było droższe niż złoto.

Tajemnicą długiego życia brytyjskiej rodziny królewskiej, nawet do czasów dzisiejszych pozostaje tradycja spożywania mleczka pszczelego.

Mleczko ma perłowy połysk, kremowy kolor, żelowatą konsystencję, dość ostry zapach, kwaskowaty, bądź lekko słodki smak.

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowcych pszczół robotnic. Robotnice odżywiają się mleczkiem przez pierwsze trzy dni, zaś królowa w ciągu całego swojego życia (5-6 lat). Dzięki działaniu tej wspaniałej substancji jest w stanie złożyć dziennie 1000-1500 jaj.

Skład mleczka pszczelego: białko, cukry (fruktoza i glukoza), nasycone kwasy tłuszczowe, substancje nieorganiczne, substancje nieokreślone oraz woda. Wśród aminokwasów znajdujących się w mleczku pszczelim znajdują się wszystkie niezbędne dla organizmu tzn.: leucyna, treonina, metionina, walina, lizyna, tryptofan oraz fenyloalanina.

Fruktoza i glukoza stanowią najważniejszą zawartość cukrów mleczka pszczelego. Cukry te należą do cukrów redukcyjnych, ponieważ komórki bezpośrednio wykorzystują je jako energię, bez użycia insuliny.

Składniki mineralne w mleczku pszczelim

Mleczko pszczele jest substancją odżywczą bogatą w witaminy. Zawiera w niezwykle dużym stopniu składniki mineralne a także takie pierwiastki śladowe jak: żelazo, miedź, wapń, fosfor, krzem, azot, chrom i siarka.

Nasycone kwasy tłuszczowe, które zawiera mleczko, są niezbędne do zachodzenia procesów organicznych. Obok różnorodnych witamin, zawiera w sobie ważną witaminę B5, która jest odpowiedzialna za metabolizm komórek znajdujących się w mózgu, nerkach, wątrobie oraz mięśniach.

Zawiera jeszcze witaminy: B1, B2, B3, B6 i C, D, E, H.

Naukowcy do dziś zajmują się badaniem mleczka pszczelego. Niedawno rosyjscy badacze odkryli, że mleczko zawiera również kwas rybonukleinowy i deoksyrybonukleinowy, które odgrywają kluczową rolę w budowie komórek ludzkiego organizmu.

Zapraszamy do odwiedzenia poniższych podstron:

Przepisy na naturalne kosmetykiMaseczki do twarzy z mleczkiem pszczelimPrzepisy na naturalne kosmetyki upiększające dla pań i panów. Mleczko pszczele cenyZobacz opakowaniaNa tej stronie przedstawiamy, w jakich opakowaniach można zakupić mleczko pszczele.

Mleczko pszczele cena

Kliknij, aby zamówić mleczko pszczele. Mleczko pszczele nie zawiera konserwantów. Pakowane jest w słoiczki.
Mleczko BIO zostało przebadane, odpowiada aktualnie obowiązującym normom rolniczym w Europie.